Det liberale dilemma

Jeg sendte ut en spørreundersøkelse til elever på videregående skole og studenter på UiB for å undersøke hva de mente om aktuelle saker og om de har noen kontroversielle meninger de er redd for å si høyt fordi de ikke er politisk korrekt. Jeg visualiserte svarene i en informasjonsgrafikk-plakat som ble hengt opp so en del av min avgangsutstilling. Under ser du plakaten og eksempler på svar fra undersøkelsen.

Jeg lagde også en stemme-boks hvor deltakerne i utstillingen kunne stemme over flere omdiskuterte saker som eksempelvis Atle Antonsens uttalelser til samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali, eller Sophie Elises kokain-bilde som ble delt på instagram tidligere i år.

Jeg lagde også en avis som utforske det liberale dilemma i dybden gjennom faglitteratur og intervju med samfunnsdebattant og forfatter Lisa Knudsen og debattredaktør i Subjekt Mikkel Tande.

I mitt bachelorprosjekt i visuell kommunikasjon arbeidet jeg med formidling av demokrati, ytringsfrihet og kanselleringskultur. Jeg ønsket å skape en pedagogisk designopplevelse som kan brukes i undervisning i skolen for å skape debatt, engasjement og interesse for det liberale demokratiet. Prosjektets tittel «Det liberale dilemma» er, slik filosofen Hans Skjervheim forklarer det, at de liberale prinsippene som i utgangspunktet muliggjør et velfungerende demokrati, også kan muliggjøre det stikk motsatte: «når dei liberale prinsippa vert sette absolutt, forvandlar det heile seg til absolutt illiberalitet.» Jeg ønsket å lage en avis som utforsker, eksemplifiserer og tilgjengeliggjør denne problematikken for skoleelever og ungdom. Jeg arbeidet også med å skape engasjement gjennom interaksjonsdesign og involvere mennesker i hele designprosessen for å forme det endelige produktet.